Фрида Нилсон

Фрида Нилсон (1979) е шведска писателка за деца и преведувач. Дебитантската книга „Чавката на неверојатно патување со автостоп“ ја објавила во 2004 година, а потоа, меѓу другото објавила и неколку книги за детскиот лик Хедвиг, инспириран од детството на авторката во нејзиното родно место Хардемо. Во нејзините книги „Мајмунска ѕвезда“, „Јас, Данте и милионите“ и „Џегер Џегер“ како заедничка тема се провлекува аутсајдерство.
Творештвото на Фрида Нилсон го карактеризира игра со јазикот и жанровска флексибилност. Нејзините дела се преведени на неколку јазици. „Мајмунска ѕвезда“ беше објавена во германскиот „Цајт“ како летен фељтон во 2010 годин и беше номинирана за германската награда за детска литература (Deutscher Jugendliteraturpreis). Добитник е на повеќе литературни награди, а неколку пати била предложена за значајната шведска награда „Аугуст“, меѓу другото и за нејзиниот роман за деца „Пирати од леденото море“. Фрида Нилсон држи и театарски курсеви за деца и пишува сценарија за радио и телевизија.

Showing the single result

Showing the single result