Објавено на

„Напнат, неизвесен и за мене тотално неочекуван расплет“ – Илинка Цекова

Човек од костени – Сорен Свејструп (Бата прес 2020)

Есен во Данска. Сериски убиец на улиците на Копенхаген. Жртвите се жени, самохрани мајки, чии деца се злоставувани. Ампутирани дланки, стопала, прободен череп(најчесто низ едното око) и еден печат на местото на злосторството, човече направено од костен и чкорчиња на место екстремитети е заедничкото за сите случаеви. И како сето тоа да не е доволно морбидно, на човечето се наоѓаат отпечатоци на исчезнато девојче(исчеснато веќе една цела година), ни помалку ни повеќе, ќерка на министерката за социјални работи на Данска. Како е тоа можно? Дали е жива иако случајот е затворен и виновникот е во затвор, а делото е признато? Која е воопшто врската меѓу жртвите и девојчето?
Истрагата ја водат двајца одлични детективи, едниот повратник од Европол под казна и другата со последните денови во одделот пред да биде унапредена. Двајцата трпат притисоци од надредените да не отвараат затворен случај, имаат огромен притисок од јавноста, но со интуицијата и разумот полека но сигурно го решаваат случајот.
Ова е крвав трилер, треба желудник, има злоставување деца, убиства со измачување и касапење. Напнат, неизвесен и за мене тотално неочекуван расплет.
Ако по првата книга се навестува годината, крвава ќе биде 😁.

Објавено на

„Нетфликс“ започна со снимање на данската серија „Човек од костени“ во нивна оригинална продукција

Во трилерот „Човек од костени“ улогите ќе ги толкуваат Даница Чурќиќ, Микел Бое Фолсгард и Давид Денцик. Напишан е од сценаристот на „Убивањето“ (The Killing) ‒ Сорен Свејструп за продукцијата САМ.

Серијата започна да се снима во септември во Копенхаген и составена е од шест епизоди.

Искусниот сценарист го пишува сценариото заедно со Дортхе Хох, Давид Сандреутер и Микел Серуп.

Главни ликови во психотрилерот се младата и амбициозна детективка Наја Тулин (Даница Чурќиќ) и нејзиниот партнер Марк Хес (Микел Бое Фолсгард) кои го истражуваат бруталното убиство на млада жена, пронајдена на игралиштето, без едната нејзина рака. Над неа има едно мало човече направено од костени. Набрзо откриваат мистериозно парче доказ на човекот од костени – доказ што се поврзува со ќерката на политичар – што е исчезната една година претходно и се смета за мртва. 

Останатите улоги ги толкуваат Ибен Донрер, Ларш Рантхе, Есбен Далгард, Мортен Бројн и Томас Хван.

Продуценти се Стине Мелдгард и Мортен Кјемс Хитен Јул, додека Свејструп и Мета Луис Фолдагер Соренсен се извршни продуценти.

Сè уште не е објавен датумот на светската премиера на Нетфликс.

Сорен Свејструп во копродукција со Адам Прајс и Фолдагер Соренсен и заедно со Студио Канал и продукцијата САМ, имаат создадено две други серии што американскиот гигант ги прикажува: Норвешката фантазија и драма Рагнарок со две сезони и популарната култна полоитичка драма Борген.

Инаку данската актерката Даница Чурќиќ е родена во Белград.

Извор: https://www.nordiskfilmogtvfond.com/news/stories/netflixs-danish-original-the-chestnut-man-starts-filming