Харбински молци

(2 коментари од читатели)

500.00 ден

Опис

По Октомвриската револуција, 1917 година, Борис Ребров на само 17 години, станува емигрант во Белото движење. При заминувањето од Русија за Естонија, трагично ги губи своите најблиски. Обидувајќи се да преживее, почнува да работи како фотограф и сликар, а повремено пишува и статии во кои го доловува животот на руската емиграција во Естонија во периодот од 1920 до 1940 година.
Градот Ревељ, како што тогаш се нарекувал Талин, е град каде што руските грофови стануваат таксисти, офицерите крадат и се пропиваат, дамите се претвораат во курви и куќни помошнички. Некои се принудени да „црнчат“ во фабрики или канцеларии, некои имаат добра заработка од шверцот и производството на лош алкохол (чпирт) и кокаин, додека некои ја трошат последната енергија борејќи се против болшевизмот, надевајќи се дека ќе ги спаси фашизмот на Мусолини и Хитлер.
А тука е и долгата рака на НКВД, ЧК, ГПУ, КГБ, како што се нарекува тајната полиција на СССР која своите пипци ги пушта не само во Естонија, туку и во Франција, Германија, Англија, Финска, Шведска и другите држави во кои има руска емиграција. Оттука романот е преполн и со притисоци, предавства, кодошења, убиства…
Тој е уникатно литерарно сведоштво за трагедијата на руската политичка и воена емиграција меѓу двете светски војни.

2 коментари Харбински молци

  1. Урош Ташев (verified owner)

  2. Stefani T. (verified owner)

    Uste ne sum ja procitala

Add a review

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *