Радопис од Нубија

300 ден

Добитникот на Нобеловата награда за литература, Нагиб Махфуз, во книгата „Радопис од Нубија“ совршено ги вметнува богатствата од античкото минато на неговата татковина: незаборавната љубовна приказна наспроти високата политика на Шестата династија во Египет.
Додека занесната куртизана Радопис се бања, соколот зема една од нејзините златни сандали и ја носи во скутот на фараонот Меренра II. Откако владетелот ќе слушне за неодоливата убавина на Радопис, тој сака лично да ѝ ја врати сандалата на оваа убавица. Во моментот кога ќе се сретнат, тие се веднаш обземени од страста која е многу посилна од нивната сила да одолеат. Страста се прелева во љубовна афера што создава силна завист во египетското општество. Но, заслепени од нивната љубов и вниманието што си го посветуваат меѓу себе, тие ја занемаруваат љубомората и негодувањето што постојано расте околу нив…

 

Нагиб Махфуз е роден на 11 декември 1911 година во Каиро, а умрел на 30 август 2006 година. Тој е египетски филозоф, романсиер и драмски писател. Во 1988 година тој стана првиот и засега единствен добитник на Нобеловата награда за литература од арапскиот свет.

Опис

Добитникот на Нобеловата награда за литература, Нагиб Махфуз, во книгата „Радопис од Нубија“ совршено ги вметнува богатствата од античкото минато на неговата татковина: незаборавната љубовна приказна наспроти високата политика на Шестата династија во Египет.
Додека занесната куртизана Радопис се бања, соколот зема една од нејзините златни сандали и ја носи во скутот на фараонот Меренра II. Откако владетелот ќе слушне за неодоливата убавина на Радопис, тој сака лично да ѝ ја врати сандалата на оваа убавица. Во моментот кога ќе се сретнат, тие се веднаш обземени од страста која е многу посилна од нивната сила да одолеат. Страста се прелева во љубовна афера што создава силна завист во египетското општество. Но, заслепени од нивната љубов и вниманието што си го посветуваат меѓу себе, тие ја занемаруваат љубомората и негодувањето што постојано расте околу нив…

 

Нагиб Махфуз е роден на 11 декември 1911 година во Каиро, а умрел на 30 август 2006 година. Тој е египетски филозоф, романсиер и драмски писател. Во 1988 година тој стана првиот и засега единствен добитник на Нобеловата награда за литература од арапскиот свет.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Радопис од Нубија”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *