Почитуваниот господин

199 ден

Опис

Осман својата државна работа ја работи истрајно, со цврста решеност и пламена волја. Правната литература е наредена по подот под креветот и покрај прозорецот. Изучува странски јазици. Ноќе сосема малку спие. Упорно штеди, само еднаш месечно без никој да знае оди во бордел. Брзо и преку ред напредува во службата. Се искачува кон врвот на бесконечната административна хиерархија… А годините и децениите минуваат. Не доживеал вистинска љубов…Преку ликот на кариеристот и егоистичен Осман, Нагиб Махфуз, мајсторски ни ја отсликува бирократијата и поширокиот политички и социјален амбиент во Египет од средината на дваесеттиот век.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Почитуваниот господин”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *