Македонски малеења

Опис

Книгата е сведоштво за страдањата на македонскиот народ во источниот дел на Македонија од новите завојувачи по Балканските војни. Таа е сведоштво и за македонските предавства и убиства (меѓу двете светски војни), односно за братоубиствата и македонското самоуништување. Централно место во неа заземаат борбите на четите и групите на ВМРО против српскиот режим во вардарскиот дел на Македонија, но и борбите, убиствата и атентатите меѓу групите и фракциите на поделената ВМРО и пошироко на македонското ослободително движење.
Таа меѓу другото, со слика и текст, сведочи и за ликовите на Александар Протоѓеров, Тодор Александров, Ванчо Михајлов, Димо Хаџи Димов, Петар Чаулев, Арсени Јовков, и други личности од македонската историја…

Коментари

Нема коментари

Бидете првиот што ќе коментира“Македонски малеења”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *