Македонистички студии за Егејот

300 ден

Категорија Автор:

Опис

Дијалектите во егејскиот дел на Македонија, што се наоѓа во државните рамки на Грција, се дел од дијалектите на македонскиот јазик на крајниот словенски југ на целиот појас од Родопите и реката Места, на исток, па до планината Грамос, на запад. Со распарчувањето на Македонија по судбоносните Балкански војни во 1912 и во 1913 година, пресечени неприродно од македонското јазично ткиво, а подоцна и со низа насилни демографски промени, говорите во егејскиот дел на Македонија продолжија да егзистираат.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Македонистички студии за Егејот”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *