Есеите од ерата на Садат

350.00 ден

Опис

Делото пред нас содржи есеи од три засебни книги кои
првично се објавени на арапски јазик, поточно За културата и образованието (1990); За религијата и демократијата (1990); и За младината и слободата (1990). Тие
ги претставуваат првите збирки на кратки колумни на
Махфуз за секојдневните афери за египетскиот весник,
Ал Ахрам, дневен весник и неделник. Колумните се
објавувале под наслов „виџхат назар“ или „гледна точка“. Книгата го има задржано хронолошкиот редослед на
есеите, за разлика од арапските изданија кои се обиделе
да прикажат три долги тематски групирања како што се
гледа и од насловите, ама затоа пак хронолошки се прикажани тука. Оваа книга не ги содржи сите есеи во претходно споменатите три книги, бидејќи е ограничена на
годините на Садат, кога Махфуз започнал да ја пишува
неговата колумна во 1974 година и престанал на крајот
од 1981 година, кога Садат бил убиен. Остатокот од есеите се појавуваат хронолошки во идните изданија од овие
серии од научно стручните пишувања.

Рашид Ел-Енани

Дополнителни информации

Година на издавање

2021

Димензии

140×205

ИСБН

978-608-253-145-8

Корица

мека

Број на страници

215

Коментари

Нема коментари

Бидете првиот што ќе коментира“Есеите од ерата на Садат”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *