Дијалектолошки анализи

400 ден

Опис

Во издание на „Бата прес“, на 21 мај излезе од печат книгата „Дијалектолошки анализи“ на Васил Дрвошанов. Книгата, како што соопшти авторот, содржи десет прилози за македонските говори – за кичевскиот, скопскиот, радовишкиот, беровскиот, мегленскиот, ениџевардарскиот, кукушкиот, чифлиџичкиот, кулскиот и кривопаланечкиот.

 

 

Авторот наведува дека анализираните дела се единствени од тој вид во македонската наука за јазикот, а написите за нив се објавувани во периодика во текот на три децении.

 

 

 

 

-Заедничка нишка што ги поврзува сите написи е потврдата за посебноста на македонскиот јазик. Оценките за анализираните студии во овој македонистички труд го докажуваат единството на македонскиот дијалектен систем различен од дијалектните системи на другите јазици, се посочува во соопштението на Дрвошанов.

Автори на разгледуваните книги се македонските научници-дијалектолози: Веселинка Лаброска, Гоце Цветановски, Стојка Бојковска, Илија Бетински, Максим Каранфиловски, Коста Пеев, Светлана Давкова-Ѓоргиева и Еленка Стоевска-Денчова.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Дијалектолошки анализи”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *