Распродадена

Вселенски ангели

350.00 ден

Распродадена

Опис

Паул е чувствителен младич со уметничка душа. Откако неговата девојка ќе го откачи, тој ќе полуди. Буквално ќе полуди. И можеби е нормално да се полуди за љубов и од неверство. Додека се губи некаде помеѓу разумот и срцето и полека тоне во депресијата, неговото семејство ќе го однесе во душевна болница. Пали е еден човек кој што е само малку налудничав. Или можеби, поинаков од другите. Несфатен.

Иако овој роман ги опишува сите горчини на судбината на Паул, има и урнебесни ситуации, прикажани со извонреден хумор. Трагичен и комичен, фантастичен и вистински, романот „Вселенски ангели“ заслужено го импресионираше светот и го доби епитетот исландски класик. Всушност ова е една од најпродаваните книги во историјата на Исланд. Романот е преведен на 33 јазици и филмуван, а во 1995 година ја доби првата награда на Нордискиот совет за книжевност.

Ејнар Мар Гудмундсон е роден 1954 година. Тој е еден од најпреведуваните современи писатели од Исланд. Започнал да објавува поезија во осумдесеттите години на минатиот век, а потоа во периодот од 1982 до 1986 година го издава познатиот роман – трилогија за развојот на урбаната култура во Рејкјавик и со неверојатните ликови од нејзината сегашност („Витезите од спиралните скалила“, „Шумот на крилјата во олуците“ и „Епилогот на дождовните капки“). Според романот „Вселенски ангели“ во 1999 година е снимен истоимениот филм.

Ја објавил и трилогијата: „Стапки на небото“, „Соништа на земјата“ и „Безимени патишта“.

Коментари

Нема коментари

Бидете првиот што ќе коментира“Вселенски ангели”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *