• Нултиот час

Дали човек може да добие нова шанса кога најлошото, најстрашното, најдлабокото страдање веќе се случило?

Во романот се испреплетени три силни женски портрети во текот на дваесеттиот век. Хедвиг која се бори со својата вина, Ингрид со својот сомнеж и Иса – со својот голем гнев.
Берлин 1945 година: Писателката Хедвиг Лохман е на пат да ги напушти урнатините во метрополата упатувајќи се кон еден манастир. Неколку години претходно нејзината ќерка поминала низ пеколно патешествие. Каде се наоѓа сега, и дали ја преживеала војната?
Остров кај Стокхолм – Блидхолмен 2004 година: Ингрид ја напуштила својата дејност како психотерапевт и се преселила на малиот остров за да го негува својот маж свештеник кој има Паркинсонова болест. Но на островот живее и Хана, писателка која на незабележителен начин се вовлекла меѓу сопружниците внесувајќи конфузија во нивниот живот.
Упсала во 1983 година: Иса ја сече на парчиња својата кукла и потоа оди на психотерапевтски сеанси. Еден ден решава да направи Голема терапевтска игра. Ако по фрлањето на коцката се добие погрешно поле се запаѓа во Хаосот, но постои начин да се поправи светот.
„Нултиот час“ симболично го означува крајот на војната, но и човечкото искуство да се застане и да се направи обид за излегување од сопствените руини, од целосниот хаос во кој сите ситуации низ кои минуваат главните ликови би можеле да се опишат како апсолутно дно – но истовремено можеби почнува да ׳рти ново семе.

 • 9786082530161
 • 13х20
 • Бата прес
 • 348
 • 2016

 • Напиши коментар

  Note: HTML is not translated!
      Лошо           Одлично

  Нултиот час

  • Шифра на книгата: мек
  • Достапност: 10
  • 500MKD

  • Цена во поени: 200

  Поврзани производи

  Сите птици распеани

  Сите птици распеани

  Вознемирувачко, прекрасно, ужасно и емотивно – сето тоа заедно. Одамна не сум прочитал нешто толку с..

  300MKD

  Другиот град

  Другиот град

  Што би направиле кога би нашле книга која е влез во тајниот ноќен подземен свет, во она Второто нешт..

  250MKD

  Оваа слобода

  Оваа слобода

  Книга што нема да ви дозволи да ги задржите солзите во себе. Трагична, но не и патетична.Храбриот и ..

  200MKD

  Зоненшајн

  Зоненшајн

  Хаја е италијанска Еврејка која се заљубила во германски офицер. Една година подоцна добиваат син. Ш..

  600MKD

  Истоветниот пат на секојдневието

  Истоветниот пат на секојдневието

  Љубовта, созревањето и учењето на романската ученичка и студентка Летиција се носечка сторија во ром..

  500MKD