• Петнаесет турски приказни

Сказните се многу важен културен извор поради фактот дека народите во нив го проткајуваат својот начин на живот, погледот на светот и вредностите. Изворот на мисловниот тек на сказната е личноста на човекот формирана од неговиот морал и афинитети. Со такво раскажување, што се храни со мисли и чувства, се создава со естетика. Светски познатите автори - Шекспир, Гете, Оскар Вајлд, па и турскиот писател Јашар Кемал, сите ги засновале своите дела врз овој национален усет за естетика; посегнале по универзалните емотивни области на човекот преку раскажувачката акумулација потхранета од продуктивната изразна моќ на народот. - See more at: http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/7#sthash.mB31Acbf.dpuf

Напиши коментар

Note: HTML is not translated!
    Лошо           Одлично

Петнаесет турски приказни

  • Шифра на книгата: мек
  • Поени за награда: 100
  • Достапност: 929
  • 170MKD

  • Цена во поени: 170

Поврзани производи

Малиот змеј и оризовата каша

Малиот змеј и оризовата каша

Што ќе се случи доколку едно утро се разбудите и ви здодеало да ги правите истите работи секој де..

200MKD

Турски приказни за животните

Турски приказни за животните

Прекрасни раскази препорачливи за најмладите читатели. Книгата е збогатена со илyстрации. Приказните..

150MKD

Бувот со црвени крилја

Бувот со црвени крилја

Еден малечок був многу сакаше да лета. Но наместо да бидат црвени и силни, неговите крилја беа бели ..

200MKD

Црвеното јаболко

Црвеното јаболко

Ова е приказна за другарството и единственото црвено јаболко        ..

200MKD

Автор: Петнаесет турски приказни