• Ленинград
„Ленинград“ е маестрален микс на поезија и проза и вредна документарна книга, бележат познатите литературни критичари, а Вишневецки во 2011 година за ова фантастично дело ја доби високата руска книжевна награда НОС (Нова словесност). На само сто и педесетина страници, во ова речиси џебно издание, македонскиот читател ќе биде сведок на длабоките човечки драми од Големата татковинска војна. Ленинград беше под опсада 872 дена, а покрај постојаните бомбардирања и многубројните жртви, тука беше и гладот и студот... Малите количества храна се распределувале со купони и како што покажуваат и официјалните извештаи и писма објавени во книгава, рускиот човек се соочил со голем број на случаи на човекојадство - канибализам. Луѓето за огрев го користеле старинскиот и скапоцен мебел, ги гореле највредните книги, слики и други уметнички дела. Врвните интелектуалци ‒ писатели, лингвисти, музичари, историчари, новинари, аристократи, научници ‒ во годините по Октомвриската револуција репресирани од Партијата и од КГБ, биле во постојана дилема „што да се прави“. „Ленинград“ е напишана во уникатен стил. За да се проникне во длабоките и многуслојни пораки и предупредувања за сегашноста што извираат од ова комплексно уметничко дело, потребно е многу трпение, енциклопедиско знаење, внимателно читање и препрочитување. 

Напиши коментар

Note: HTML is not translated!
    Лошо           Одлично

Ленинград

  • Автор: Назим Хикмет
  • Шифра на книгата: мек
  • Поени за награда: 200
  • Достапност: 1000
  • 300MKD

  • Цена во поени: 100

Поврзани производи

Телурија

Телурија

Штотуку завршената нова голема војна и ослободувањето на Европа од вахабитско-талибанското ропство, ..

350MKD

Мртви души

Мртви души

„Мртви души“ е феномен кој и после 175 години од првото објавување се појавува во нашата средина. Во..

500MKD

Харбински молци

Харбински молци

По Октомвриската револуција, 1917 година, Борис Ребров на само 17 години, станува емигрант во Бел..

500MKD

Колера Маало

Колера Маало

Колера Маало е иронично име за местото Долапдере, каде што е и Музејот на полскиот поет Адам Мицкиев..

150MKD

Одмаздата на Троја

Одмаздата на Троја

Султан Мехмед Фатих (Освојувачот) е најголем државник во турската историја. Во нашата историја имаме..

250MKD