• Големата љубов на Дон Жуан и малата балканска војна

„...Низ приказната ја следиме судбината на Јан Брукнер низ три временски периоди – пред, за време и после војната. Од првиот миг ме освои главниот јунак, иако имаше мигови кога сакав да го растресам поради неговата пасивност и попустливост. Можеби ми се допадна поради она чувство дека жените го бирале него, а не тој нив и поради нагласената нежност кон љубовниците. Иако во прв план е Јан, писателот со исто внимание ги опишува и другите ликови, така што многу нешта дознаваме за нив и ги доживуваме како луѓе од крв и месо. Ова е една книга која кога ќе ја дофатиш не ја испушташ од раце и притоа во себе негодуваш, некогаш и на глас што не успеваш уште побрзо да ја прочиташ...“ Лидија Харак, поетеса   Авторот Лудвиг Лујо Бауер, кажувањето за крвавиот распад на Југославија и за создавањето на новите држави го илустрира и со многубројните љубовни доживувања на главниот јунак Јан. Љубовните стории се всушност неминовност, речиси одбрана при многубројните патувања и при службувањето во Белград, како кадар од Хрватска. Издавачот   „...Лујо е мајстор. Војната се појавува аптекарски прецизно токму онолку колку што е потребно за приказната, а кажувањето е такво што без војната не е можно...“ Читател од Хрватска - 

Нарачки со картичка: http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/27#sthash.l0JVsH4O.dpuf

Напиши коментар

Note: HTML is not translated!
    Лошо           Одлично

Големата љубов на Дон Жуан и малата балканска војна

  • Шифра на книгата: мек А5
  • Поени за награда: 100
  • Достапност: 995
  • 300MKD

  • Цена во поени: 300

Поврзани производи

Рецепт за осамени срца

Рецепт за осамени срца

ТРИ ВОЛШЕБНИ ГРАДОВИ... ПАРИЗ, ИСТАНБУЛ И ЊУЈОРК ПОМЕШАНО СО СОСТОЈКИ И РЕЦЕПТИ НА ВКУСНА ХРАНА КОЈА..

300MKD

Солитерот титаник

Солитерот титаник

Дали се сеќавате на едно време кога сѐ беше така едноставно, безгрижно, а поради тоа и убаво? А пото..

200MKD

Другиот град

Другиот град

Што би направиле кога би нашле книга која е влез во тајниот ноќен подземен свет, во она Второто нешт..

250MKD

Оваа слобода

Оваа слобода

Книга што нема да ви дозволи да ги задржите солзите во себе. Трагична, но не и патетична.  Храб..

200MKD

Мистеријата на пасијансот

Мистеријата на пасијансот

– Зарем никогаш не си размислувал за себе да најдеш некоја нова жена наместо да потрошиш половина од..

350MKD

Автор: Лудвиг Бауер