• Солитерот титаник

Дали се сеќавате на едно време кога сѐ беше така едноставно, безгрижно, а поради тоа и убаво? А потоа како кула од карти сѐ се растури за миг.   „...Солитерот Титаник е хумористичен роман, би се рекло и ведра урбана утопија за станарите на еден облакодер во Тузла, во временска рамка од предвоените до повоените години, што младиот писател Алмир Алиќ (1970) го кандидира за врвен босански автор. Како што солитерот, станбената кула вистински и симболично се самоурива, така и предвоената идила на урбаното секојдневие се троши во воените, особено во повоените егзистенции на неколку ликови. Младиот наратор е сведок на недосонувани соништа на своите врсници, невини утопии на постарите што ги поттурнува секојдневниот живот, изгубените идеали како пангенерациско обележје, ама и повторно откриените чувства дека животот, и покрај сè, има смисла. Различните нараторски ракурси многу често ги заменуваат духовити секвенци и динамични дијалози...“   (Извадок од поговорот на издавачот ВБЗ – Загреб)

Напиши коментар

Note: HTML is not translated!
    Лошо           Одлично

Солитерот титаник

  • Шифра на книгата: мек
  • Достапност: 6
  • 200MKD

  • Цена во поени: 100

Поврзани производи

Мртви души

Мртви души

„Мртви души“ е феномен кој и после 175 години од првото објавување се појавува во нашата средина. Во..

500MKD

Големата љубов на Дон Жуан и малата балканска војна

Големата љубов на Дон Жуан и малата балканска војна

„...Низ приказната ја следиме судбината на Јан Брукнерниз три временски периоди – пред, за вр..

300MKD

Зубук

Зубук

Иако првпат објавен уште во 1961 година, романот-хроника и жестока политичка сатира „Зубук“ на турск..

290MKD

Автор: Алмир Алиќ