• Мртви души

„Мртви души“ е феномен кој и после 175 години од првото објавување се појавува во нашата средина. Во избирачки списоци, во пописни листи, во секојдневниот живот. И не само кај нас. Кога ќе ја прочита оваа книга, читателот ќе помисли дека Гогољ бил видовит. ...

Читателу мој, макар кој и да си, макар на какво место да стоиш, макар во какво звање да се наоѓаш, ако си со висок чин или си човек од обичниот народ - ако Бог те описменил и ако ти падне в раце мојава книга, те молам да ми помогнеш...

БЕЗВРЕМЕНСКИ КЛАСИК, ВТЕМЕЛУВАЧ НА РУСКИОТ РЕАЛИЗАМ... ХУМОРОТ НА ГОГОЉ СТАНУВА ЖЕСТОКА ПОЛИТИЧКА И ОПШТЕСТВЕНА САТИРА... ФИЛОЗОФИЈА, САРКАЗАМ И СИМПАТИЧНА ИРОНИЈА. НЕПОВТОРЛИВО РЕМЕК-ДЕЛО НА РУСКАТА И СВЕТСКАТА КНИЖЕВНОСТ Итриот Чичков, со кочија патува ширум Русија, од една во друга губернија и купува „мртви души“. Користејќи ја (според сегашни норми) апсурдната ситуација селаните да бидат сопственост на земјопоседниците чија земја ја обработуваат, како и заспаноста и инертноста на тогашната бирократија на царска Русија, тој е на пат да стане и богат и благородник и славен зет, а и на луѓето да им се прикаже како добротвор кој им ги плаќа даноците за умрените селани – мужици. Во текот на патувањето со кочијата, низ царска Русија сретнува луѓе од различни класи и од секакви слоеви, од најсиромашните до најбогатите. Гогољ го „препишал“ Чичиков од секојдневието на царска Русија, во која на секој чекор владееле митото, алчноста, коцката, пороците, интригите, бирократијата... Како и секаде на друго место. Како во сите времиња. 


 • 9786082530000
 • 20,5 x 13
 • Бата прес
 • 472
 • 2016

 • Напиши коментар

  Note: HTML is not translated!
      Лошо           Одлично

  Мртви души

  • Шифра на книгата: мек
  • Поени за награда: 300
  • Достапност: 6
  • 500MKD

  • Цена во поени: 200

  Поврзани производи

  Ленинград

  Ленинград

  „Ленинград“ е маестрален микс на поезија и проза и вредна документарна книга, бележат познатите лите..

  300MKD

  Солитерот титаник

  Солитерот титаник

  Дали се сеќавате на едно време кога сѐ беше така едноставно, безгрижно, а поради тоа и убаво? А пото..

  200MKD

  Зубук

  Зубук

  Иако првпат објавен уште во 1961 година, романот-хроника и жестока политичка сатира „Зубук“ на турск..

  290MKD