Полицискиот инспектор Ласкано, разочаран и изгубен по смртта на сопругата Мариса потполно ѝ се предава на работата. Тоа е единствен начин да преживее во градот и земјата во која владеат насилство и хаос. Станува збор за Буенос Аирес во 1979 година, времето кога воената хунта во Аргентина го мачи, убива и без трага го снемува секој што го смета за дисидент. Ноќните рафали, корупцијата во полицијата и антисемитизмот се дел од секојдневниот живот кога Ласкано ја почнува истрагата за речиси рутинското убиство. Истовремено ја сретнува младата герилка Ева чија што сличност со неговата покојна жена е неверојатна…
Ернесто Маљо – Ernesto Мallo (1948) е аргентински писател, новинар, колумнист и есеист. Порано бил револуционер (припадник на Герилското движење Монтонерос) и бил противник на диктатурите во Аргентина и другите земји во Јужна Америка. Неговиот прв роман Злосторството во еврејскиот кварт е дел од трилогијата за полицискиот инспектор Ласкано, според кој во Аргентина веќе е снимен и филм. Под насловот La aguja en el pajar (Игла во сено)  овој роман ја добил престижната награда Memorial Silverio Canada за најдобар роман на Noir фестивалот во Хихон.

 • 978-608-253-021-5
 • 110х170
 • Бата прес
 • 222
 • 2016

 • Напиши коментар

  Note: HTML is not translated!
      Лошо           Одлично

  Злосторството во еврејскиот кварт

  • Шифра на книгата: мек КДС
  • Поени за награда: 100
  • Достапност: Распродадено
  • 199MKD

  • Цена во поени: 100

  Поврзани производи

  Десет илјади љубовници

  Десет илјади љубовници

  Лили е млада студентка – што се вратила од Канада и ги истражува јазикот, убавините и ужасите на род..

  199MKD