• Ферхад и Ширин

Драмското дело „Ферхад и Ширин“ е обработка на познатата, стара турска приказна за несреќната љубов меѓу двајца заљубени која води потекло од една уште постара иранска легенда, инаку распространета во разни варијанти во средна Азија. Во Турција легендата се поврзува со градот Амасја во Анадолија, градот во чија близина, според преданието, се наоѓа и карпата што ја длаби Ферхад за да ја заслужи саканата Ширин. И додека во народната верзија која завршува во стилот на Ромео и Јулија каде и двајцата заљубени се самоубиваат и се погребани во ист гроб, Назим Хикмет со еден друг приод го поврзува идеалот на вечната љубов со еден друг општествен идеал на снабдување на градот со изворската вода, одмерувајќи ја на тој начин важноста на едниот наспроти другиот.  Претставата „Ферхад и Ширин“ била изведувана од страна на Државните театри и Анкарскиот уметнички театар во Турција, а во 2000 година беше поставена на сцената на Драмскиот театар во Скопје во режија на турскиот режисер Јуџел Ертен. - Онлајн нарачка http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/537#sthash.mm2NLAV7.dpuf

 • 978-9989-819-71-1
 • 200х140
 • Бата прес
 • 92
 • 2011
 • - See more at: http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/537#sthash.mm2NLAV7.dpuf

  Напиши коментар

  Note: HTML is not translated!
      Лошо           Одлично

  Ферхад и Ширин

  • Шифра на книгата: Книга
  • Поени за награда: 100
  • Достапност: 1
  • 200MKD

  • Цена во поени: 200

  Поврзани производи

  Јусуф и Менофис

  Јусуф и Менофис

  5 драми во еден том напишани од еден од највлијателните писатели на 21 иот век..

  400MKD

  Крвта не е ништо

  Крвта не е ништо

  Во едно општество во секој период можат да се јават мно- гу нови поети, но многу ретко се јавуваат п..

  400MKD

  Зошто се самоуби Бенерџи?

  Зошто се самоуби Бенерџи?

  едно општество во секој период можат да се јават многу нови поети, но многу ретко се јавуваат поети ..

  400MKD

  Зелени јаболка

  Зелени јаболка

  Назим Хикмет е еден од најпознатите турски писатели. Неговите книги се преведени на повеќе од педесе..

  400MKD

  Автор: Назим Хикмет