• Зошто се самоуби Бенерџи?

едно општество во секој период можат да се јават многу нови поети, но многу ретко се јавуваат поети кои донесуваат вистинска новина. Назим Хикмет со својата природна дарба внесе новина во турската поезија. А оваа новина ја прифатија многу поети. Ова го забележаа поетите и преведувачите кои работеа и живееја во различни земји и тие за да ја презентираат поезијата и поетската естетика на Назим Хикмет на своите читатели го пре- ведуваа на различни јазици. Според Дитрих Гронау „Тоа што го направи Ататурк за општеството, тоа го направи Назим Хикмет за турскиот јазик: ослободување од тврдите османлиски правила и нивно надминување со една модерна флексибилност.“ Назим Хи- кмет со својата оригинална поетска нарација и израз со музикал- ност и ритам, со нова структура и теми отвори нов пат на турската поезија. Многу писатели восхитени од неговата поезија скришно го читаа и инспирирани од неговите песни почнаа да го примену- ваат слободниот стих. Иако неговата поезија и поетика доживуваше контрадиктор- ни критики, од најнегативни до најпозитивни, поетот не се откажа од својот творечки пат. Дури може да се каже дека поезијата му беше вечно верна друшка која не дозволуваше духот да му се скр- ши и во најкритичните мигови од неговиот живот. Поезијата исто така беше и негов најдобар другар и собеседник во неговата само- тија во затворските келии со години. Таа беше нишката преку која комуницираше со природата, животот, луѓето. Токму таа поезија напишана во затворските келии толку далеку од животот, најмногу зрачи со живот. Поетот со своите лирски песни кои го надминаа своето време стана универзален. Овие песни кои се карактеризираат со силен емотивен набој, излив на чувства од најразличен интензитет и го- лема искреност, ни дозволуваат да навлеземе во поетовиот емо- тивен, духовен, душевен и мисловен свет и да пронајдеме автоби- ографски елементи. Читателот додека ги чита лирските песни на поетот, всушност го чита неговиот живо - Онлајн нарачки: http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/533#sthash.eF2FYlIx.dpuf

 • 9786084654285
 • 25
 • Бата прес
 • 220
 • 2013
 • - See more at: http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/533#sthash.eF2FYlIx.dpuf

  Напиши коментар

  Note: HTML is not translated!
      Лошо           Одлично

  Зошто се самоуби Бенерџи?

  • Шифра на книгата: мек
  • Поени за награда: 300
  • Достапност: 10
  • 400MKD

  • Цена во поени: 400

  Поврзани производи

  Јусуф и Менофис

  Јусуф и Менофис

  5 драми во еден том напишани од еден од највлијателните писатели на 21 иот век..

  400MKD

  Крвта не е ништо

  Крвта не е ништо

  Во едно општество во секој период можат да се јават мно- гу нови поети, но многу ретко се јавуваат п..

  400MKD

  Приказни, раскази, хроники, анегдоти

  Приказни, раскази, хроники, анегдоти

  Назим Хикмет е роден во Солун на 20 ноември 1901 година, а умрел во Москва на 3 јуни 1963 година. Во..

  400MKD

  Национално-ослободителната борба

  Национално-ослободителната борба

  Во едно општество во секој период можат да се јават многу нови поети, но многу ретко се јавуваат пое..

  400MKD

  Зелени јаболка

  Зелени јаболка

  Назим Хикмет е еден од најпознатите турски писатели. Неговите книги се преведени на повеќе од педесе..

  400MKD

  Ферхад и Ширин

  Ферхад и Ширин

  Драмското дело „Ферхад и Ширин“ е обработка на познатата, стара турска приказна за несреќната љубов ..

  200MKD

  Лежи во калето на Бурса

  Лежи во калето на Бурса

   Едно општество во секој период можат да се јават мно-гу нови поети, но многу ретко се јавуваат..

  400MKD

  Автор: Назим Хикмет