• МАКЕДОНИСТИЧКИ СТУДИИ ЗА ЕГЕЈОТ

Дијалектите во егејскиот дел на Македонија, што се наоѓа во државните рамки на Грција, се дел од дијалектите на македонскиот јазик на крајниот словенски југ на целиот појас од Родопите и реката Места, на исток, па до планината Грамос, на запад. Со распарчувањето на Македонија по судбоносните Балкански војни во 1912 и во 1913 година, пресечени неприродно од македонското јазично ткиво, а подоцна и со низа насилни демографски промени, говорите во егејскиот дел на Македонија продолжија да егзистираат. 

 • 978-608-4654-44-5
 • 25
 • Бата прес
 • 180
 • 2015
 • Нарачки со картичка: http://knigadodoma.mk/mk-MK/Book/Details/536#sthash.dCNS97jX.dpuf

  Напиши коментар

  Note: HTML is not translated!
      Лошо           Одлично

  МАКЕДОНИСТИЧКИ СТУДИИ ЗА ЕГЕЈОТ

  • Шифра на книгата: мек
  • Поени за награда: 200
  • Достапност: 18
  • 300MKD

  • Цена во поени: 300

  Автор: Васил Дрвошанов