Владимир Сорокин

Владимир Сорокин
Владимир Сорокин е роден 1955 година, во гратчето Биково,
блиску до Москва. Првите стихови ги објавил 1972 година, а во
1985 година во париското списание А – Ја, објавува шест раска-
зи. Истата година му е објавен и романот Ред. Меѓу другите ги
објавил и романите Норма (1994); Триесеттата љубов на Мари-
на (1995); Срцето на четворицата (1994); Синото сало (1999); Пир
(2000); 23.000 (2005), а автор е и на голем број раскази, драми и
филмски сценарија. 
Меѓу другите, добитник е и на престижните награди „Народен
букер“ и „Андреј Бели“ за посебни заслуги во руската книжев-
ност (2001 година), а во 2005 година ја добил и наградата „Либер-
ти“. Неговите дела се преведени на повеќе светски јазици.

Телурија

Телурија

Штотуку завршената нова голема војна и ослободувањето на Европа од вахабитско-талибанското ропство, ..

350MKD

Покажува 1 до 1 од 1 (1 Страни)