Аднан Бинјазар

Аднан Бинјазар

Аднан Бинјазар е роден 1934 година во Дијарбакир, Турција. Студирал литература на универзитетот „Гази“ во Анкара. Работел во повеќе институти и училишта како наставник, како и во „Турскиот институт за историја“. Во 1978 бил назначен за претседател на одделот за односи со јавност во Министерството за култура на Република Турција. Бинјазар исто така бил избран за директор на одделот за публикации во Институтот за турски јазик. Тој ја истражувал фолклорната култура и учествувал на многу интернационални конференции и семинари. Со цврста увереност дека општествата мора да се развиваат и да ги чуваат нивните национални култури живи, Бинјазар има напишано бројни есеи, рецензии и истражувања што ги обележуваат културните вредности на турското општество.

На македонски јазик му е објавена книгата „Петнаесет турски приказни“ (Бата прес 2014)

Во 2005 година за романот „Смртта нема сенка“ ја доби значајната книжевна награда „Орхан Кемал“.

Аднан Бинјазар живее и работи во Германија.

Ги има објавено следните книги:

Dedem Korkut-Vier Attürkische Nomadensagen, 1984

15 Türk Masalı, 1994

Yaralı Mahmut, 1994

Şairin Kedisi, 2000

Masalını Yitiren Dev, 2000

Ölümün Gölgesi Yok, 2004

Elif İle Mahmut, 2007

Kerem İle Aslı, 2007

Şah Mahmet, 2009

Bozkır Aydınlığında Aşk, 2011

Günışığına Yolculuk-Kaçış, 2013

Günışığına Yolculuk-Varış, 2014

Kızıl Saçlı Kontes, 2014


Петнаесет турски приказни

Петнаесет турски приказни

Сказните се многу важен културен извор поради фактот дека народите во нив го проткајуваат својот ..

170MKD

Џинот што си ја изгуби приказната

Џинот што си ја изгуби приказната

Романот „Џинот што ја изгуби приказната“ е автобиографија за детството и младоста на момчето што се ..

300MKD

Смртта нема сенка

Смртта нема сенка

Имињата и настаните се вистинити...  Филиз е млада девојка која учи во училиштето во Чорум, Ана..

300MKD

Покажува 1 до 3 од 3 (1 Страни)