Јустејн Гордер

Јустејн Гордер

Justejn Gorder (Jostein Gaarder) роден 1952 година е норвешки интелектуалец и познат светски автор на новели, кратки приказни и романи за деца. Гордер е роден во Осло. Студирал скандинавски јазици и теологија на универзитетот во Осло. Книгата Мистеријата на пасијансот (Kabalmysteriet) е преведена на 45 јазици и е едно од најпознатите негови дела. Гордер има уникатен стил на пишување. Тој пишува од детска перспектива истражувајќи го детското љубопитно и необично чувство за светот. Гордер во неговите дела често користи метафикција и конструира приказни во приказна. Како филозоф и интелектуалец во своите дела најчесто ги поставува прашањаза постоењето, универзумот, човештвото, љубовта, но сето тоа многу суптилно го пренесува низ нарацијата.


Жолтите џуџиња

Жолтите џуџиња

  Едно дете е пред голем предизвик да ја спаси целата планета...     Илустрирана слик..

200MKD

Мистеријата на пасијансот

Мистеријата на пасијансот

– Зарем никогаш не си размислувал за себе да најдеш некоја нова жена наместо да потрошиш половина од..

350MKD

Покажува 1 до 2 од 2 (1 Страни)