Назим Хикмет

Назим Хикмет
Назим Хикмет е роден во Солун на 20 ноември 1901 година, а умрел во Москва на 3 јуни 1963 година. Во 1919 година завршил поморска академија и стажирал како поморски офицер на крстосувачот ’Хамидије’. Во 1920 година, со одлука на здравствената комисија бил отстранет од Армијата. Во јануари 1921 година заминал за Анадолија за да му се приклучи на народноослобо- дителното движење. Откога не бил испратен на фронт, извесен период бил учител во градот Болу, а во септември 1921 година, преку Батум, заминува за Москва. Таму се школувал на „Комунистичкиот универзитет на источните трудбеници“ (КУТВ). Во 1924 година се враќа во Турција, за по една година повторно да замине за Москва, каде останал до 1928 година. По враќањето извесно време поминува во притвор. По ослободувањето од многубројните обвиненија покренати поради неговите песни, тој во периодот од 1933 до 1938 година, повеќепати бил затворан под обвинение за „формирање на тајна организација“, а по 1938 година бил уап- сен и обвинет за „поттикнување на побуна во армијата и флотата“ и бил осу- ден на вкупно 28 години и 4 месеци затвор. Веднаш по донесувањето на За- конот за општа амнестија, кој стапил на сила на 14 јули 1950 година, на 15 јули бил пуштен од затвор. Подоцна донесената, законски неоснована одлука за служење на воeниот рок, Назим Хикмет ја сметал за закана по својот живот и на 17 јуни 1951 година, повторно го напушта Истанбул и преку Романија, заминува за Москва. На 25 јули 1951 година, со одлука на Владата му е одзе- мено турското државјанство. Сѐ до смртта патува во многу земји, држи предавања, ги чита своите песни. Погребан е на Новодевичните гробишта во Москва.

Јусуф и Менофис

Јусуф и Менофис

5 драми во еден том напишани од еден од највлијателните писатели на 21 иот век..

400MKD

Крвта не е ништо

Крвта не е ништо

Во едно општество во секој период можат да се јават мно- гу нови поети, но многу ретко се јавуваат п..

400MKD

Вљубениот облак

Вљубениот облак

„...Девојката Ајше со врвовите на прстите му испрати еден бакнеж на облакот. Кога бакнежот на девојк..

150MKD

Зелени јаболка

Зелени јаболка

Назим Хикмет е еден од најпознатите турски писатели. Неговите книги се преведени на повеќе од педесе..

400MKD

Зошто се самоуби Бенерџи?

Зошто се самоуби Бенерџи?

едно општество во секој период можат да се јават многу нови поети, но многу ретко се јавуваат поети ..

400MKD

Лежи во калето на Бурса

Лежи во калето на Бурса

 Едно општество во секој период можат да се јават мно-гу нови поети, но многу ретко се јавуваат..

400MKD

Национално-ослободителната борба

Национално-ослободителната борба

Во едно општество во секој период можат да се јават многу нови поети, но многу ретко се јавуваат пое..

400MKD

Последни песни

Последни песни

Македонско - Турско издание - во препев на Д-р Марија Леонтиќ. Препорачливо за студентите по ту..

250MKD

Приказни, раскази, хроники, анегдоти

Приказни, раскази, хроники, анегдоти

Назим Хикмет е роден во Солун на 20 ноември 1901 година, а умрел во Москва на 3 јуни 1963 година. Во..

400MKD

Ферхад и Ширин

Ферхад и Ширин

Драмското дело „Ферхад и Ширин“ е обработка на познатата, стара турска приказна за несреќната љубов ..

200MKD

Покажува 1 до 10 од 10 (1 Страни)