Метин Качан

Метин Качан

Метин Качан (Metin  Kaçan), (1961 – 2013) е турски автор што е најпознат по романот Ağır Roman (Колера Маало) кој е преведен на повеќе јазици и според кој е снимен истоимениот филм во режија на Мустафа Алтиоклар (1999). ...Голем дел од творештвото на Качан се поврзува со неговиот живот во сиромашниот кварт Долапдере (блиску до плоштадот Таксим). Колера Маало е иронично име за местото Долапдере, каде што е и Музејот на  полскиот поет Адам Мицкиевич, кој во овој кварт починал од колера во 1855 година


Колера Маало

Колера Маало

Колера Маало е иронично име за местото Долапдере, каде што е и Музејот на полскиот поет Адам Мицкиев..

150MKD

Покажува 1 до 1 од 1 (1 Страни)